Servperf model to evaluate the Quality of Customer Service at the Hotel Sonesta Posada del Inca, South Zone.

Keywords: ServPerf model, Quality of service, responsiveness and reliability.

Abstract

This article was developed in the Sonesta Posada del Inca Hotels in southern area of Peru", whose objective was to evaluate the level of service quality, applying the SERVPERF approach. An applied methodology was used, with a quantitative approach, non-experimental design, at an explanatory level. The results obtained show that at the Hotel Sonesta Posadas del Inca - Cusco the tangible dimension (80%), empathy (80%), security (70%), responsiveness (60%) and reliability (65%). On the other hand, in the Hotel Sonesta Posadas del Inca - Arequipa: tangible element (80%), empathy (85%), safety (85%), response capabilities (55%) and reliability (75%). and in the Hotel de Puno: tangible element (50%), empathy (85%), safety (80%), response capabilities (60%) and reliability (55%). In conclusion, the Sonesta Posadas del Inca hotels in the south show variability in the quality of their services. Cusco and Arequipa stand out in empathy and tangible elements, but have deficiencies in response capabilities, being especially low in Arequipa. Puno, while weak in tangibles and reliability, maintains high empathy and safety. In general, the three hotels share the need to improve in responsiveness and reliability to optimize the customer experience.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ahumada, A. (2016). Analisis del comportamiento organizacional y su influencia en el desempeño laboral de los trabajadores del Hotel Sonesta Posadas del Inca Puno 2024. Universidad Nacional del Altplano, Puno. Obtenido de http://repositorio.unap.edu.pe/handle/20.500.14082/3350

Alva, B. (2017). Turismo accesible en las cadenas hoteleras: Casa Andina Private Collection y Sonesta Posada del Inca en la Ciudad de Puno 2016. Universidad Nacional del Altiplano, Puno. Obtenido de http://repositorio.unap.edu.pe/handle/20.500.14082/8275

Angamarca, G., Díaz, Y. C., & Carlos. (2020). Calidad percibida por los clientes de los hoteles de la provincia Los Ríos, Ecuador. Revista de Ciencias Sociales, 26(4), 380-393. Obtenido de https://www.redalyc.org/journal/280/28065077029/html/

Caiza, M. J. (2021). Análisis de la calidad mediante modelo servperf del servicio. Obtenido de https://ciencialatina.org/index.php/cienciala/article/view/2624/3882

Cameron U. (1987). Declinaciones y desorganizacion disfuncional. Academy of Management Journal

Caruana, A. (2002). Service Loyalty: The Effects of Service Quality and the Mediating role of Customer Satisfaction. European Journal of Marketing, 36(7), 811-828. doi:https://doi.org/10.1108/03090560210430818

Carvajal, A. P. (2017). Servqual o Servperf: ¿otra alternativa? Sinapsis. Obtenido de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6172070

Casino, A. (2001). Medición de la calidad de servicio: una aplicación a los establecimientos de alojamiento turistico. Estudios de Economía Aplicada, 18(2), 83-104. Obtenido de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30118209

CEPAL. (21 de Abril de 2020). Naciones Unidas. Obtenido de Naciones Unidas:

https://www.cepal.org/es/comunicados/pandemia-covid-19-llevara-la-mayor-contraccionla-actividad-economica-la-historia-la

Condori, L., Muchica, T., Pari, N., Canahua, Q., & Escobar, M. (2021). Evaluación de la calidad del servicio hotelero en los motores de búqueda tripadvisor y booking de Cusco y Puno. Revistas Unap, 2(1), 131-142. Obtenido de

https://revistas.unap.edu.pe/journal/index.php/RIC/article/view/401/372

Cronin, J., & Taylor, S. (1992). Measuring Service Quality: A Reexamination and Extension. doi:https://doi.org/10.2307/1252296

Daniels, D., Radebaugh, H. & Sullivan, P. (2013). Negocios Internacionales. Ambientes y operaciones. Obtenido de Negocios Internacionales. Ambientes y operaciones: https://www.marcialpons.es/libros/negociosinternacionales/9786073221603

Hernandes, R., & Mendoza, C. (2023). METODOLOGIA DE LA INVESTIGACION. Las rutas cuantitativa, cualitativa mixta. McGraw-Hill Interameticana S.A. Obtenido de https://www.sancristoballibros.com/libro/metodologia-de-la-investigacion_93340

Hernández Sampieri, Roberto; Fernández Collado, Carlos; Baptista Lucio, Maria del Pilar. (2015). Metodología de la Investigación Sexta Edición. México: McGRAW-HILL / Interamericana Editores, S.A. DE C.V.

Hernandez, O. (2021). Aproximación a los distintos tipos de muestreo no probabilístico que existen. Revista Cubana de Medicina General Integral. Obtenido de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252021000300002

Hernández-Sampieri, R., & Mendoza, C. (2018). Metodología de la Investigación: Las Rutas Cuantitativa, Cualitativa y Mixta. McGRAW-HILL Interamericana Editores, S.A.

Ibarra, L., & Casas, E. (2015). Aplicación del modelo Servperf en los centros de atención Telcel, Hermosillo: una medición de la calidad en el servicio. Contaduría y Administración, 60(1), 229-260. Obtenido de https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0186-10422015000100010

Laura, X. (2015). Los sistemas de gestión hotelera en los hoteles de la ciudad de Puno 2015. Universidad Nacional del Altiplano, Puno. Obtenido de http://repositorio.unap.edu.pe/handle/20.500.14082/8763

Matas, A. (2018). Diseño del formato de escalas tipo Likert: un estado de la cuestión. Revista electrónica de investigación educativa.

Mayorga , J., & Martínez, C. (2008). Paul Krugman y el Nuevo Comercio Internacional. En Criterio Libre (págs. 73-86). Mexico: Pearson.

MINCETUR. (2005). TLC Perú-Estados Unidos: Nociones Clave. LIMA: Ministerio de Comercio Exterior y Turismo.

Mora, C. (2011). La calidad del servicio y la satisfaccion del consumidor. Revista Brasileira de Marketing, 10(2), 146-162. Obtenido de https://www.redalyc.org/pdf/4717/471747525008.pdf

Mosahab, R., Osman, M., & T., R. (2010). Service Quality, Customer Satisfaction and Loyalty: A Test of Mediation. International Business Research, 3(4), 72-80. doi:10.5539/ibr.v3n4p72

Ñaupas Paitán, H., Valdivia Dueñas, M. R., Palacios Vilela, J. J., & Romero Delgado, H. E. (2018). Metodologia de la Investigación Cuantitativa - Cualitativa y Redacción de la Tesis. Bógota, Colombia: Ediciones de la U.

Pine, J., & Gilmore, J. (2000). La eonomía de la experiencia. Mexico: Granica. Obtenido de https://books.google.es/books?id=-ECn14xHSWgC&printsec=copyright&hl=es#v=onepage&q&f=false

Ramirez, A. (2017). Servqual o Servperf: ¿otra alternativa? Sinapsis, 9(1), 59-63. Obtenido de /Dialnet-ServqualOServperf-6172070.pdf

Ramos, E., Mogollón, F., Santur, L., & Cerre, I. (2020). El modelo Servperf como herramienta de evaluación de la calidad de servicio en una empresa. Universidad y Sociedad, 12(2), 417-423. Obtenido de http://scielo.sld.cu/pdf/rus/v12n2/2218-3620-rus-12-02-417.pdf

Sánchez, G. &. (2019). Análisis de la calidad del servicio en hoteles de tres estrellas: un enfoque desde la perspectiva del cliente. En Revista de Turismo y Desarrollo Local (págs. 55-68).

Toala, L., & Hinojosa, M. (2021). Análisis del nivel de satisfacción del cliente en relación a la calidad de servicio de un hotel situado en el centro de la ciudad de Guayaquil - Ecuador. Revista cientifica, 4(3), 145-162. doi:http://dx.doi.org/10.23857/dc.v7i3.1986

Torres, J., & Luna, I. (2017). Evaluación de la percepción de la calidad de los servicios bancarios mediante el modelo SERVPERF Evaluación de la percepción de la calidad de los servicios bancarios mediante elmodelo SERVPERF. Contaduría y Administración, 62(4), 1270-1293. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.cya.2016.01.009

Vidrio, S., Rebolledo, A., & Gallindo, S. (2020). Calidad del servicio hotelero, lealtad e intención de compra. Investigación Administrativa, 49(125), 1-18. Obtenido de https://www.redalyc.org/journal/4560/456061607008/html/

Vizcano, P., Cedeño, R., & Maldonado, I. (2023). Metodología de la investigación científica: guía práctica. Ciencia Latina Internacional. Obtenido de https://ciencialatina.org/index.php/cienciala/article/view/7658/11619

Zoraya, A., & Valdivia, K. (2016). Mejora de calidad del servicio al cliente en el Hotel Sonesta Cusco mediante la herramienta SERVQUAL-año 2016. Universidad Andina del Cusco, Cusco.

Published
2024-10-03
How to Cite
Poblete Farfan, N. B. (2024). Servperf model to evaluate the Quality of Customer Service at the Hotel Sonesta Posada del Inca, South Zone. TRASCENDER, 2(1), 44-65. https://doi.org/10.51343/revtrascender.v2i1.1391